Šta su najveći izazovi proizvodnih kompanija u 2021/2022. godini? I kako Vi to rešavate?
Pandemija korona-virusom imala je višestruki uticaj na sve društvene sfere. Privreda je doživela značajne promene, pa samim tim i prehrambena industrija. Najveći izazov u 2021/2022. godini predstavlja povratak na stanje pre pandemije. To se može postići reorganizacijom operacionih struktura, automatizacijom proizvodnje, prilagođavanjem proizvoda potrebama tržišta i implementacijom novih ideja.
Koje delove proizvodnje je najurgentnije automatizovati? I gde je tu mesto malog čoveka i običnog radnika?
Koje vrste standardizacije postoje, a koja za Vas predstavlja dodatnu vrednost?
Standardizacija procesa proizvodnje predstavlja najveće blago svake kompanije. Na taj način kompanije postižu konzistentnost u kvalitetu što predstavlja svojevrsnu konkurentsku prednost.
Ponosno mogu da istaknem da je pogon u kome sam Menadžer proizvodnog programa sertifikovan IFS standardom u 2021. godini, a pre nekoliko nedelja i resertifikovan istim standardom.
Koji su najveći menadžerski izazovi s kojima se susrećete kao rukovodilac pogona?
Kao menadžer pogona najveći izazovi za mene su održavanje stabilnosti procesa proizvodnje i kontinualno usavršavanje zaposlenih.
Praćenjem stalnih i predviđanjem potencijalnih rizika održava se stabilnost procesa i otklanja i najmanja mogućnost koja ugrožava proizvod, dok usavršavanje zaposlenih planiramo u saradnji sa HR službom.
Znam da ste prošli brojne obuke tokom priprema za rukovodeću poziciju. Šta Vam najviše koristi u svakodnevnom radu?
Najveći utisak na mene su ostavile edukacije vezane za Veštinu rukovođenja sa čijom se problematikom susrećem svakodnevno.
Kako ambicije rastu, neizbežno me čeka nadograđivanje znanja u svim oblastima koje se tiču upravljanja ljudima, procesima i kvalitetom. A primarni cilj nakon svake edukacije je da primenim što više u praksi.
** Predragov rad pobliže možete pratiti kada se povežete sa njim na Linkedinu.