Zašto su Jutjuberi plaćeniji od Vas?

Nedavno je izašao članak o tome koliko zarađuju Jutjuberi. Ovo su mesečne zarade najpopularnijih (samo od pregleda):

👉 Baka Prase zarađuje 13.500 EUR
👉 Marija Šerifović 12.500 EUR
👉 Luna i Marko 10.500 EUR
👉 Ana Lazarević 10.000 EUR
👉 Andrija Jo 8.100 EUR
👉 Ruža Rupić 1.300 EUR

Većina Vas što čitate ovo obrazovanija je od pomenutih likova. Čak bih se usudio da kažem i prosvećenija i etičnija. A 99% Vas godišnje zarađuje koliko Baka Prase mesečno. Sa tehničarima je još gore. Oni zarade za 2 godine koliko Baka Prase za mesec dana.  Da li je to pravedno? Ne znam da li je pravedno, ali je apsolutno logično. Dopustite mi da obrazložim sa sledeće 3 činjenice:

Hauard Gardner indentifikovao je 8,5 vrsta inteligencije.

To su:

💡 Matematičko-logička
💡 Lingvistička
💡 Muzička
💡 Prostorna
💡 Telesno-kinestetička
💡 Interpersonalna
💡 Intrapersonalna
💡 Prirodnjačka

Ilustrativna slika promocije

Kad kažemo inteligencija uglavnom pomislimo na matematičko-logičku. A vidite koliko ih ima. Pod onim “pola“ Gardner smatra duhovno-egzistencijalnu inteligenciju zbog njene veoma složene i teško razumljive prirode.

U knjizi Human Resources Management for Public and Non profit organizations – strategic approach navodi se:

“Teorija višestruke inteligencije tvrdi da postoji mnogo vrsta inteligencije koje se ne mogu izmeriti pomoću standardizovanih testova zasnovanih na “papiru i olovci“.

Po meni, to objašnjava zašto su npr. profesionalni sportisti, pevači, glumci ili Jutjuberi plaćeniji od inženjera i lekara. 

Jednostavno su inteligentniji, tj. poseduju više vrsta inteligencije (po nekoliko inteligencija od 2 do 7, dok inženjeri i lekari poseduju dominantno ove pod 1 ili 8).

A društvo je očigledno spremno više da plati za jurnjavu s loptom, da im se peva na uvce ili poziranje na društvenim mrežama. Nasuprot toga, niko ne voli da gleda onog mučenika s ETF-a dok satima rešava površinske integrale.

To nas dovodi do činjenice da je industrija zabave ubedljivo najplaćenija, odnosno društvo najviše nagrađuje one inteligencije koje mogu da se primene u industriji zabave

Ako tako posmatramo stvari, onda je sve legitimno i potpuno zasluženo.

Konzistentnost u onome što Vi ne umete ili ne želite da uradite.

Biti konzistentan znači dosledno isporučivati vrednost koju Vaši konzumenti očekuju. I kad imate loš dan i kad je sve u najboljem redu, od Vas se očekuje da isporučite ujednačen kvalitet u dovoljnim količinama.

Plastičan primer možemo pronaći u svojoj svakodnevici. Ko je bio bolestan tokom korone ili radio u tehnološkoj kompaniji, mogao je da se uveri koliko lekari i inženjeri mogu da budu namćorasti u komunikaciji.

Jedan dan su kulturni, ljubazni i pristupačni, pa ostalih 5 dana “ujedaju“. Njihovi konzumenti od njih očekuju i stručno znanje i ljubazno ponašanje. A oni upravo na ovom drugom padnu (jer ne umeju ili ne žele drugačije). 

Sa druge strane, prosečan sportista ili pevač sposoban je uvek da trenira, peva ili pleše (što mu je primarna struka), ali i da se slika, pozira, komunicira harizmatično i da se time dopadne širokim narodnim masama.  

Sličnu konzistentnost ispoljavaju i Jutjuberi. Društvo nagrađuje konzistentnost, a poslodavci rezultat. Zato su oni plaćeniji, pa ni tu nema velike mudrosti.

Teže je nego što možete i da zamislite

Pošto već godinu i po dana imam svoj YouTube kanal gde snimam videe sa poslovnom tematikom, mogu ovo da potvrdim i na ličnom primeru.

Do sada sam snimio 16 videa koji u proseku traju po 5 minuta. Za svaki mi je trebalo minimum 6 sati. 6 sati rada za 5 minuta emitovanja!

Od postavke opreme, preko snimanja i nekoliko iteracija u montaži pa do objave i popunjavanja gomile polja na Jutjubu (i to je šljaka koja oduzima vreme i zahteva punu koncentraciju).

Na ogromnu količinu posla nadovezuje se još jedan izazov, a to je kamera. Ona beleži svaki pokret, svaku nepravilnost i prikazuje Vas dosadnijim nego uživo. 

Da biste u videu izgledali i zvučali normalno, potrebno je da tokom snimanja nastupate sa mnogo više energije nego uživo. Maltene kao da vičete na nekoga. 

Kad kažem da je teže nego što možete i da zamislite, evo na šta mislim…

Dešavalo mi se da radim u firmi po ceo dan i to više nedelja u nizu, treniram 2x dnevno ili radim fizički veoma zahtevne poslove na porodičnom imanju. I sve odradim kao od šale. 

A nakon 1-2 sata snimanja osećam se kao da me je buldožer pregazio.

Zamislite da u kontinuitetu snimate toliku količinu materijala kao poznati Jutjuberi. Koliko snage i energije bi Vam trebalo da ne odustanete? I to je ono što publika u nekom trenutku prepozna i nagradi.

Ovde nisam uračunao negativne komentare sa kojima ćete se neizbežno sresti. Tek to je posebna vrsta emocionalnog vampirizma kojoj možete biti izloženi. Pa slobodno dodajte još energije na ono što ste zamislili u prethodnom pasusu.  

To ne znači da na regularnim poslovima nema stresa ni emotivno izazovnih situacija. Ne. Itekako ima, ali tu je šef koji neće dozvoliti da odustanete. Zato je i nagrada drugačija…

Kad ne odustanete, publika Vas nagrađuje pregledima, YouTube dolarima, a Vaš poslodavac rečenicom: “To ti je posao“. I time smo elaborirali zašto su Jutjuberi plaćeniji od Vas.

Zaključak

Recite mi koliko ste inteligentni od 0 do 8,5 i reći ću Vam koliko zarađujete!

Ako Vam sve ovo ima smisla i ako ste pronašli neku vrednost u prethodnom tekstu (i videu), značilo bi mi da podržite moj rad.

Možete me zapratiti OVDE.

Ili OVDE.

Aleksandar Sarić

Tražite proverenog savetnika za Prodaju i Menadžment sa preko 10 godina iskustva? Ja sam Aleksandar Sarić i pomoći ću Vam da podignete svoj biznis na viši nivo i ostvarite ciljeve koje do sada niste uspevali.